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Registros recuperados : 19 | |
2. | | RODRIGUES, M. J. da S.; LESSA, L. S.; GIRARDI, E. A.; SOARES FILHO, W. dos S. Avaliação de caracteres vegetativos de porta-enxerto sob copas cítricas comerciais em Rio Branco, Acre. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM. 2 p. Em paralelo aconteceram também os seguintes eventos: V Seminário de Pesquisa do Recôncavo da Bahia; V Seminário Estudantil de Pesquisa da UFRB; V Seminário da Pós-Graduação da UFRB; II Seminário Regional de Pesquisa da EBDA; 5ª Jornada... Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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4. | | RODRIGUES, M. J. da S.; LESSA, L. S.; RONCATTO, G.; ALBUQUERQUE, M. F. de; SOARES FILHO, W. dos S. Avaliação de caracteres vegetativos de porta-enxerto sob laranjeira 'Aquiri' Rio Branco Acre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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6. | | RODRIGUES, M. J. da S.; GIRARDI, E. A.; LEDO, C. A. da S.; SANTOS, M. G.; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S. Emergência de genótipos de citros com potencial de uso como porta-enxertos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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7. | | RODRIGUES, M. J. da S.; GIRARDI, E. A.; LEDO, C. A. da S.; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.; OLIVEIRA, E. R. M. de. Caracterização morfológica de frutos de porta-enxertos de citros. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECONCITEC, 2., 2012, Cruz das Almas. Energias Renováveis, Educação, Tecnologia e Sociedade. Cruz das Almas, BA: UFRB, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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10. | | RODRIGUES, M. J. da S.; ANDRADE NETO, R. de C.; LESSA, L. S.; ARAÚJO NETO, S. E.; ALMEIDA, U. O. de; SOARES FILHO, W. dos S. Desempenho de limeira ácida 'Tahiti' sobre diferentes porta-enxertos em Capixaba, Acre. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 1., 2018, Rio Branco, AC. Pesquisa e inovação para a Agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. p. 111-115. Banner. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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11. | | NEGREIROS, J. R. da S.; LESSA, L. S.; RONCATTO, G.; RODRIGUES, M. J. da S.; ALBUQUERQUE, M. F.; LOPES, L. M.; SOARES FILHO, W. dos S. Caracterização agronômica de diferentes porta-enxertos cítricos enxertados sob laranja Pêra. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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12. | | LIMA, M. L. B. de; RODRIGUES, M. J. da S.; ALBUQUERQUE, M. F. de; LESSA, L. S.; RONCATTO, G.; ALVARES, V. de S.; SOARES FILHO, W. dos S. Desenvolvimento vegetativo de laranjeiras 'Pêra' e 'Valência' sobre diferentes porta-enxertos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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13. | | OLIVEIRA, E. R. M. de; RODRIGUES, M. J. da S.; DANTAS, A. C. V. l.; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A. Efeito do ácido indolbutírico no enraizamento e o crescimento de quinze porta-enxertos de citros propagados por estaquia. Citrus Research & Technology, Cordeirópolis, v.35, n.1, p.35-43, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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14. | | RODRIGUES, M. J. da S.; LEDO, C. A. da S.; OLIVEIRA, E. R. M. de; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A. Brotação do enxerto de variedades copa de citros em combinação com diferentes porta-enxertos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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16. | | RODRIGUES, M. J. da S.; ANDRADE NETO, R. de C.; LESSA, L. S.; ARAÚJO NETO, S. E. de; GIRARDI, E. A.; SOARES FILHO, W. dos S. Qualidade de fruto de limeira ácida 'Tahiti' sobre diferentes porta-enxertos em Capixaba, Acre. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 1., 2018, Rio Branco, AC. Pesquisa e inovação para a Agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. p. 105-110. Banner. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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17. | | GIRARDI, E. A.; SANTOS, M. G.; PASSOS, O. S.; RODRIGUES, M. J. da S.; OLIVEIRA, E. R. M. de; SOUZA, E. dos S. Qualidade de frutos de Tangelo Page sobre quatro porta-enxertos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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18. | | RODRIGUES, M. J. da S.; ARAÚJO NETO, S. E. de; ANDRADE NETO, R. de C.; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A.; LESSA, L. S.; ALMEIDA, U. O. de; ARAÚJO, J. M. de. Agronomic performance of the 'Pera' orange grafted onto nine rootstocks under the conditions of Rio Branco, Acre, Brazil. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 14, n. 4, e6642, p. 1-8, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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19. | | RODRIGUES, M. J. da S.; ANDRADE NETO, R. de C.; ARAÚJO NETO, S. E. de; SOARES FILHO, W. dos S.; GIRARDI, E. A.; LESSA, L. S.; ALMEIDA, U. O. de. Performance of 'Valência' sweet orange grafted onto rootstocks in the state of Acre, Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e01349, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Acre; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 19 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
04/01/2021 |
Data da última atualização: |
04/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COCCO, A.; SILVA, V. C. P. da; BENELLI, G.; BOTTON, M.; LUCCHI, A. |
Afiliação: |
ARTURO COCCO, Department of Agricultural Sciences, University of Sassari, viale Italia 39, 07100 Sassari, Italy; VITOR CEZAR PACHECO DA SILVA, Agronomy Faculty, Department of Plant Protection, University of the Republic, Montevideo, Uruguay; GIOVANNI BENELLI, Department of Agriculture, Food and Environment, University of Pisa, via del Borghetto 80, 56124 Pisa, Italy; MARCOS BOTTON, CNPUV; ANDREA LUCCHI, Department of Agriculture, Food and Environment, University of Pisa, via del Borghetto 80, 56124 Pisa, Italy. |
Título: |
Sustainable management of the vine mealybug in organic vineyards. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Pest Science, Dec. 2020. |
DOI: |
10.1007/s10340-020-01305-8 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The vine mealybug (VMB), Planococcus ficus, is a major grapevine pest worldwide, whose chemical control is often unsatisfactory due to its cryptic behavior, insecticide resistance and high fecundity rate. Recently, increasing restrictions have been applied to insecticides used for managing VMB. This review discusses sustainable VMB management strategies in organic viticulture. Pheromone-mediated mating disruption has been proved to be effective in both organic wine and table-grape vineyards. Biocontrol projects carried out through the release of parasitoids and/or predators have often provided inconclusive results, ranging from effective reduction of mealybug infestation to a marginal impact of parasitoids on VMB density. The latter outcome is likely due to constraints affecting the parasitoid activity, such as the disrupting activity of mealybug-tending ants and broad-spectrum insecticides, or untimely release of parasitoids. Ant suppression should be associated with the release of beneficial organisms, as mealybug-tending ants can severely affect the parasitoid activity. Cultural and physical control and the employment of entomopathogens and natural products mitigate the buildup of VMB populations, but they are not widely applied. VMB control in organic viticulture requires the integration of different strategies, as application of single control tools as a stand-alone treatment may not be effective, especially for high pest infestation. Future research to determine the density action threshold below which sustainable methods are effective and calibrate efforts in relation with pest infestation is needed. A multi-disciplinary approach is required to define the most appropriate sustainable control protocols in different environmental conditions and promote a further spread of organic viticulture. MenosThe vine mealybug (VMB), Planococcus ficus, is a major grapevine pest worldwide, whose chemical control is often unsatisfactory due to its cryptic behavior, insecticide resistance and high fecundity rate. Recently, increasing restrictions have been applied to insecticides used for managing VMB. This review discusses sustainable VMB management strategies in organic viticulture. Pheromone-mediated mating disruption has been proved to be effective in both organic wine and table-grape vineyards. Biocontrol projects carried out through the release of parasitoids and/or predators have often provided inconclusive results, ranging from effective reduction of mealybug infestation to a marginal impact of parasitoids on VMB density. The latter outcome is likely due to constraints affecting the parasitoid activity, such as the disrupting activity of mealybug-tending ants and broad-spectrum insecticides, or untimely release of parasitoids. Ant suppression should be associated with the release of beneficial organisms, as mealybug-tending ants can severely affect the parasitoid activity. Cultural and physical control and the employment of entomopathogens and natural products mitigate the buildup of VMB populations, but they are not widely applied. VMB control in organic viticulture requires the integration of different strategies, as application of single control tools as a stand-alone treatment may not be effective, especially for high pest infestation. Future research to determine the de... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Grapevine. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Cultural control; Mating disruption; Physical control; Planococcus ficus. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219839/1/Cocco2020-Article-SustainableManagementOfTheVine.pdf
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Marc: |
LEADER 02531naa a2200253 a 4500 001 2128930 005 2021-01-04 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10340-020-01305-8$2DOI 100 1 $aCOCCO, A. 245 $aSustainable management of the vine mealybug in organic vineyards.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe vine mealybug (VMB), Planococcus ficus, is a major grapevine pest worldwide, whose chemical control is often unsatisfactory due to its cryptic behavior, insecticide resistance and high fecundity rate. Recently, increasing restrictions have been applied to insecticides used for managing VMB. This review discusses sustainable VMB management strategies in organic viticulture. Pheromone-mediated mating disruption has been proved to be effective in both organic wine and table-grape vineyards. Biocontrol projects carried out through the release of parasitoids and/or predators have often provided inconclusive results, ranging from effective reduction of mealybug infestation to a marginal impact of parasitoids on VMB density. The latter outcome is likely due to constraints affecting the parasitoid activity, such as the disrupting activity of mealybug-tending ants and broad-spectrum insecticides, or untimely release of parasitoids. Ant suppression should be associated with the release of beneficial organisms, as mealybug-tending ants can severely affect the parasitoid activity. Cultural and physical control and the employment of entomopathogens and natural products mitigate the buildup of VMB populations, but they are not widely applied. VMB control in organic viticulture requires the integration of different strategies, as application of single control tools as a stand-alone treatment may not be effective, especially for high pest infestation. Future research to determine the density action threshold below which sustainable methods are effective and calibrate efforts in relation with pest infestation is needed. A multi-disciplinary approach is required to define the most appropriate sustainable control protocols in different environmental conditions and promote a further spread of organic viticulture. 650 $aBiological control 650 $aCultural control 650 $aMating disruption 650 $aPhysical control 650 $aPlanococcus ficus 653 $aGrapevine 700 1 $aSILVA, V. C. P. da 700 1 $aBENELLI, G. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aLUCCHI, A. 773 $tJournal of Pest Science, Dec. 2020.
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Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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